Кърджали

Кърджали

История на Смолян

Област Кърджали е разположен в източната част на Родопите между Горнотракийската низина и тракийскa Беломорска Тракия. Тяграничи с областите Смолян, Пловдив и Хасково, както и Република Гърция на юг. Кърджали е беден, селскостопански (главно отглеждане на тютюн) регион, с много руди и минерали. Районът предлага отлични условия за развитие на културен и екотуризъм. Доминиран е от стръмни склонове и хълмисти области. Наоколо има над 50 пещери, природни феномени и живописни долини(реките Арда, Върбица, Крумовица и Бяла река). В природни резервати са съхранени древни гори от черен европейски бор (Pinus Nigra) и вид на униклания вечнозелен тракийски дъб (Quercus thracica).

Забележителности: Издълбани от слънцето и крилото, скални образувания "Каменната Сватба" край с.Зимзелен наподобява хора, коне, птици и стълбове; скалите са приблизително на 40 милиона години, формирани, когато Родопите са били дъно на топло море, и региона се е тресял безпирно от вулканична дейност. Внушителниите явление "Каменните Гъби" с розови стъбла и зеленикави шапки, разположени в близост до село Бели Пласт, се извисяват на 2,5 м височина. Те са оформени в резултат на интензивна подводна вулканична дейност по време на Палеогена. Феномена "Скалния прозорец" е разположен в дефилето близо до село Костино и датира от същия период. В област Кърджали се намира свещения Тракийски град Перперикон и много други тракийските архитектурни обекти: светилища, некрополи и скални жилища.

Язовирите Кърджали и Студен кладенец на река Арда предоставят добри условия за водни спортове и развлечения.

По време на Средновековието Източните Родопи се превръща в крепост на православното християнство, като останки от крепости край Кърджали, Перперек, Ефрем, Вишеград, Устра и Татул още напомнят за този период. След падането на България под османско владичество в 14-16-ти век населението в района е подложено на насилствена асимилация; част от населението приема исляма, а друга част е било прокудено или изкланао. След освобождението на България, Берлинския договор от 1978 г., връща целия регион на Турция, но е върнат отново на България през 1913.

Основни факти за Област Кърджали

  • Името на английски: Kardjali
  • Транскрипции на английски: Kardjali, kardzali, Kurdzali, Kardjaly, Kurdjaly, Kurdzaly, Kurdzhali, Kardjhali
  • Разположение: Южен централен регион
  • Площ на област Кърджали: 3208km2
  • Население област Кърджали: 164019
  • Брой градове в област Кърджали: 5
  • Брой села в област Кърджали: 465
  • Регионален център : Град Кърджали
  • Общини в област Кърджали: 7 - Община Ардино, Община Черноочене, Община Джебел, Община Кирково, Община Крумовград, Община Кърджали, Община Момчилград
карта Кърджали

ПРОМЯНА РАКУРСА НА ПОЛИТИКАТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНА КЪМ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ *