Хасково

Хасково

История на Хасково

Хасковска област е разположена в източната част на Централна Южна България. Тя граничи с областите Пловдив, Стара Загора, Ямбол и Кърджали. В югоизточната си част региона граничи с Гърция и Турция. Територията на Хасковска област обхваща Югозападните хребети на Сакар планина и в северните части на Източните Родопи. Реките, които текат в областта, са Марица, Арда и Съзлийка. През региона преминават ЖП линията София - Истанбул и магистрала "Тракия.
Основният поминък на населението от селските региони е отглеждането на тютюн а като цяло в областта е развита химическата, текстилната и трикотажната промишленост. Има топли минерални извори и балнеологичните курорти в районите на Хасковски Минерални бани и Меричлери, в Симеоновград и село Долно Ботево. Областта предлага добри условия за развитие на културен, селски и еко-туризъм.
Регионът е бил обитаван от древни времена. По долината на р. Марица са открити следи от човешка дейност датиращи от неолита и бронзовата епоха. Има открити много стари съоръжения, гробници, култови светилища и долмени в региона на Сакар планина и Източните Родопи. Над 100 тракийски могили са разкопани в района край с. Мезек (от 4-ти век пр. н. е.), Александрово, край Симеоновград, в землището на с. Маджарово, Татарево, Вълче поле, Войводово, Горски Извор. По римско време от тук е минавал пътя, свързващ Европа и Мала Азия. В 7-ми век областта е бил населена от славяни а в началото на 9-ти век е присъединена към територията на българската държава. Средновековната култура е отразена и в скалните църкви, кули и храмове открити в региона. В 18-19-ти век в околностите на с. Узунджово се е провеждал най-големият на Балканите панаир. Това е било основна врата за пренос на индустриални стоки от Западна и Централна Европа до Мала Азия, както и място за търговия на едро със селскостопански продукти, розово масло, кожа и продукти, изработени от местни майстори. След Освобождението на България, по силата на разпоредбите на Берлинския договор от 1878 г. , земите на днешна Хасковска област остават под турско владение като част от тях са върнати на България през 1885 г. а останалата през 1913.

Основни факти за Област Хасково

  • Името на английски: Haskovo
  • Транскрипции на английски: Khaskovo
  • Разположение: Южен централен регион
  • Площ на област Хасково: 5538km2
  • Население област Хасково: 277478
  • Брой градове в област Хасково: 10
  • Брой села в област Хасково: 251
  • Регионален център : Град Хасково
  • Общини в област Хасково: 11 - Община Димитровград, Община Харманли, Община Хасково, Община Ивайловград, Община Любимец, Община Маджарово, Община Минерални бани, Община Симеоновград, Община Стамболово, Община Свиленград, Община Тополовград
карта Хасково

ПРОМЯНА РАКУРСА НА ПОЛИТИКАТА ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНА КЪМ ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ *